facebook twitter linkedin youtube

Filozofija

CROCKTAIL PRVI HRVATSKI KOKTEL

Marin Nekić, pokretač Nekic Barology Cocktail Studia i škole za barmene, kreirao je prvi koktel sastavljen isključivo od hrvatskih sastojaka te ga nazvao CROCKTAIL. Sastojci ovog osvježavajućeg napitka su Zadarski Maraschino, svježi sok od limuna, sok od višnje, arancini i puno leda. Uglavnom sastojci koji se mogu naći na svakom koraku i pripremiti u svakoj prilici. Marin Nekić, najnagrađivaniji hrvatski barmen i mixolog, na ovu ideju došao je putujući svijetom i proučavajući kako su nastali Mojito, Caipirinha, Cuba Libre danas najpoznatiji kokteli. Shvativši da je svaki od njih nastao kombinacijom namirnica i napitaka određene zemlje, rodila se ideja da napravi nešto po čemu će Hrvatska biti prepoznatljiva. Ideja kao takva razvijala se nekoliko godina a njen prvenstveni cilj bio je uključivanje autohtonih hrvatskih resursa. Suočen sa velikom potrošnjom i uvozom alkoholnih pića shvatio je kolike su mogućnosti tog koktela i kolika potencijalna snaga čuči u njemu.
Nakon godina i godina rada neki elementi jednostavno su se stopili u slagalicu nazvanu CROCKTAIL. Kako je Marin odrastao u Dalmaciji (Seline, Mala Paklenica) najveća vodilja u projektu su bile navike njegove bake i djeda koji su živjeli tipičnim dalmatinskim životom.
Jednostavno je pretočio i spojio najbolje što Dalmacija može ponuditi a i sama je zaboravila da postoji. Vođen sjećanjem ponude stola svoje bake krenuo je u istraživanje pića s najdužom tradicijom u  Hrvatskoj. Došao je do zaključka da je to Zadarski MARSCHINO te ga je odlučio upotrijebiti za osnovu prvog hrvatskog koktela. Dodao mu je još sok od višnje i sok od limuna te ukrasio arancinima, tradicionalnim dalmatinskim slatkišem pripremljenim od sušenih kora naranče.
CROCKTAIL predstavlja osnovu prvog hrvatskog koktela koji će Marin svakodnevno usavršavati dodajući mu druge sezonske namirnice koje mogu prezentirati Hrvatsku u svakom okusu.